Hvordan få førerkort i Arizona

Hei søte!

Tenkte kanskje det kunne vært nyttig å skrive om hvordan man må gjøre det for å få lappen her i arizona. Er nok ganske lignende hvordan man får det i andre stater og, men sjekk alltid opp med din stat.

Jeg valgte å ta lappen etter jeg hadde fylt 18, fordi da er alt mye enklere. 

 

Hvordan ta lappen om du er 18:

-Øv til permit testen, se link nedenfor 

-Dra til din nærmeste DMV, ta med pass, visumorginalen, 10 dollar og ta permit testen (teori, 30 spm)

-Øvelseskjør

-Ta testen som er latterlig enkel. Noen steder har pararellparkering, mens andre har 3-point turn. Deretter tar du en liten tur med en instruktør som enter tar deg med rundt blokka aka 4 høyresvinger. Eller rundt et nablag aka 4 venstre. Sistnevnte hadde jeg, og selve kjøreturen tok kanskje 5 min. Ta med samme papirer som du gjorde for permit testen + din permit

-Gratulerer, du har nå lappen og kan kjøre i Norge. (Teknisk sett i usa og, men på grunn av forsikring som ikke dekker bilulykker og organisasjonen kan du ikke)

 

 

Hvordan ta lappen om du er under 18:

-gjør de 3 første trinnene

-Vent 6 mnd før du kan ta testen. 

-Gratulerer du har nå lappen!

 

Et lite minus er at det er et papir (aner ikke hvilket, spørr på dmv) som dine foreldre i Norge må signere og SENDE, ikke scanne inn å sende på mail, men sende ned til usa i posten og du må ha minst 30 timer kjøring og bevis på det. Men det er absolutt ikke umulig

 

Om du ikke har permitheftet som jeg tror man kan få gratis at the dmv, så kan du gå online på denne linken hvor hele heftet er!

Jeg tok også practistester online, noe som hjalp en del. Du kan finne dem her. Du kan også på denne nettsiden, gå tilbake til hovedsiden og finne din stat og øve til din permit der! 

 

 

Håper dette hjalp noen av dere, og lykke til!

 

-Jannicke

Svar på alle stipend spørsmål!

Hei søte!

 

Da er det på tide å svare på alt som har med stipend og gjøre. Men husk at ting forandrer seg fra år til år så kan hende at neste års kull for mer eller kanskje  mindre i stipend men det pleier å ligge på omtrent det samme. Hvor mye du får kommer også ann på hvor du drar, om du er på select eller ikke og hvor mye foreldra dine tjener. Så lets start!

 

Hvilke stipend får man?

Man får bortebo, reisestøtte og basisstøtte. Om du er på select og må betale skolepenger for du også skolepengestipend.

 

Hvor mye får man?

Dette kommer ann på foreldrene dine sine inntekter men husker i fjor så var minste stippendet 56 000 men husker ikke om det var for vanlig program eller select, men jeg fikk hvertfall rundt 60 000 så det dekker jo en del av programprisen, og så mener jeg at jeg fikk enda litt mer til å dekke skolepengene men jeg har ikke helt oversikten og om jeg skal sjekke det må jeg inn på lånekassa, bytte simkort på mobilen og så logge inn. (Man må jo få kode på mobilen) så det er for mye stress men tror jeg er ganske close med tallene her. 

Ser at reisen koster ca 80 000 kr. Hvilke andre kostnadder kan komme, og hvor mye blir dekt?

Dette er jo det ingen forteller deg, men det kommer en del tilleggskostnader. Vaksiner og legebesøk blir kanskje 2000, tror ei vaksine koster rundt 500 og du skal ha en del av de om du ikke har alt tatt dem. Du må betale for visum, bilde du skal ha i visumet og ambassadebesøk. Det koster en del. Så det er jo en del tilleggskostnader og om du ikke bor i Oslo koster det en del å komme seg til oslo for å få visumet (om du f.eks. bor i trondheim må du jo ta fly) 

 

 

Jeg tror dette var alle spørsmål eg har fått inn (og som jeg ca vet svaret på) Om det er noe mer du ønsker å få svar på er det selvfølgelig bare og spørre! Det er også mulig å gå inn på lånekassa sine nettsider og sjekke opp selv der siden hvor mye man får endrer seg often fra år til år.

 

 

-Jannicke

Sannheten

Hei søte!

 

Time for a lecture! Eller ikke, men tenkte å ta opp noe viktig her på bloggen. Noe jeg har funnet ut om meg selv, og som jeg nå i ettertid har innsett. Jeg har vel egentlig alltid vist det, men kanskje ikke ville innrømmet det til alle som leser bloggen? Det er jo forståelig nok det, er det ikke? Man vil jo ikke legge ut hele livet sitt på nettet heller, men tenker at noe kan være til hjelp for andre, så way not? 

De to første månedene blogget jeg hver eneste dag, så å si. Om alt fra sakelige ting til usakelige. Jeg var konstant inne på bloggen, sjekket kommentarer, og når jeg var tom for blogg ideer blogget jeg bare om noe helt random, bare for å ha noe å blogge om. De to siste ukene har det vel kommet typ 3 innlegg? Hva er grunnen til dette da mon tro? Jo det skal jeg fortelle deg, jeg har det faktisk bra nå. Det er grunnen, rett og slett. Missforstå meg rett, men jeg har alltid hatt det bra. Kan ikke si hvor glad jeg er i vertsfamilien og hvor mye jeg trives her, men det har vel kanskje vært mere på vennefronten. 

Men du har da hatt venner Jannicke, jeg har jo sett deg på bilder med noen amerikanere? Jepp det stemmer, men av alle de jentene har det vært 2 av dem som faktisk har brydd seg om meg, og jeg er så utrolig takknemmelig for det. Men resten av dem følte jeg at bare lot meg være med fordi jeg var utvekslingsstudent, fordi den stakkars jenta har da ingen andre venner... Altså tanken er hyggelig, men vi trenger da alle noen ordentlige venner som faktisk bryr seg om deg, og forteller deg om gutten de liker, og som du kan fortelle om alle historiene du har ect. Selvom jeg har de beste hjemme i Norge, er ikke det de samme, jeg kan ikke møte dem på skolen og bruke lunsjen på å fortelle alt mulig, jeg trenger noen amerikanere som kan være der for meg!

Å det er akuratt det jeg har fått nå, gode venniner som bryr seg. Vi har til og med en gruppetext, meg og 2 andre jenter hvor vi snakker sammen hele tiden. Hun ene har sagt " I love you sooo much Jannicke" tre ganger i dag, føler jeg meg velkommen? jepp! Og nettopp av den grunnen har jeg faktisk vært opptatt. Tiden jeg har brukt på blogging hver dag går nå til å tekste folk! Jeg har faktisk venner som liker meg for den jeg er, ikke fordi de føler de må ta seg av meg fordi jeg er ny. Og på grunn av nye jenter har jeg fått flere venner. Putslig kjenner jeg flere jenter i spansk klassen min, som jeg ikke hadde kjent om jeg ikke kjente de andre jentene. Helt ærlig, jeg har det helt fantastisk bra akuratt nå!

I tillegg har jeg prøvd meg på soccer, guess what? før første try outs dag fikk jeg melding av disse to jentene "GOOD LUCK WITH TRY OUTS!!!! TEXT ME HOW IT GOES!!!!!" Å nei, jeg overdriver ikke med utropstegnene.. I hver lunsj LER jeg, fordi jeg har det morsomt, ingen falsk latter, ekte latter. Jeg har endelig noen venner, som bryr seg, som sier hei i gangene, som hjelper meg med ting!

 

Jeg vet ikke helt hva jeg ville med dette innlegget, men hovedgreia skulle egentlig være når jeg har blogget mye, er det fordi jeg ikke har hatt noe å gjøre, fordi jeg ikke har hatt noen gode venner. Mens nå har jeg det helt supert, og jeg bruker heller tiden min på venner enn bloggen! Men skal selvfølgelig prøve å blogge mer, men her har dere grunnen for mitt fravær den siste tiden!

 

Nå skal jeg og Masa ut å gå litt, fordi vi føler for det, blogges!

 

-Hva synes du om innlegget?

 

-Jannicke

Myter om utveksling

Hejaa!

 

Av erfaring vet jeg at som utvekslingsstudent leser du mye blogger/nettsider, spesiellt om du er jente. Og når folk skriver ting som "alle er så frempå her" "alle kommer til å like deg fordi du er norsk" "man får kjempelett venner" så danner man seg automatisk et inntrykk av hvordan usa er, og hvordan amerikanerne er. Og jeg gjorde det selv.. Trodde jeg visste mye om hvordan amerikanerne var, for jeg hadde jo lest så mye om det på blogger, men så feil kan man ta. For det man ikke tenker på mens man leser alt dette er at alle er forskjellige avhengi av hvor i landet man bor i. 

Her i Arizona, hvertfall her i Scottsdale ser du ikke mange av de stereotype amerikanerne som spiser tonnevis med junk, og hele den greia der. De finnes nok, men jeg har ikke sett dem enda. I tillegg så er folk her veldig opptatt av å være tynn og perfekt, litt som oss i Norge. Så denne lista med "myter" kan selvfølgelig være sann andre steder i landet, men akuratt her så stemmer de ikke..

* "Amerikanerne er opne, og vil være nysgjerrig på deg hele tiden" NEI, her er selvfølgelig noen opne, men jeg har tatt injativet hele veien. Men når du først har tatt intiativet så er de ganske opne og nysgjerrige. Eller, noen er nysgjerrige. Har kanskje noe å gjøre med at i starten var alle klassene mine med sophmores..

*"Gutta er mer fremmpå i usa enn hjemme" BULLSHIT, her i Scottsdale er de faktisk sjenerte. Men alle sier at når du først blir kjent med dem er de ikke sjenerte men mer fremmpå igjen. Så har vel noe med det å gjøre. 

* "Amerikanerne er dumme, de vet ikke engang at Norge er et eget land!" Helt ærlig, så blir jeg overrasket hver gang alle vet hvor Norge er. De vet kanskje ikke akuratt hvor på kartet, men de vet at det er kaldt, at vi har fjorder og at det er fin natur der. Eneste var den gangen fysikklæreren skrudde på ABBA og sa la oss høre på litt skandinavisk musikk, og en dude sa "Skandinavisk, trodde ABBA var svensk?" også måtte jeg forklare hva skandinavia var..

Så dette var noen ting som jeg selv trodde når jeg kom hit, men som da ikke var helt sant. Så mitt tips til dere fremtidige utvekslingsstudenter, ta i mot alle tips osv fra oss utvekslingsbloggere, men husk at mitt år blir ikke prikk likt ditt, hvordan jeg opplever folk er nok forskjellig fra hvordan du oppfatter dem, og sist men ikke minst, om du havner i en liten by i Michigan så er menneskene der noe helt annet enn her, og de vil kanskje være mer opne, mer fremmpå og kanskje mer dumme! Men en ting er sikkert, vi har en del å lære av amerikanerne når det kommer til å være høffelig!

 

-Har du noen "myter" om amerikanerne?

 

-Jannicke

Select High School Program, hva er det?

Hei søte!

Tenkte å skrive litt om dette Select High School programmet for de som ønsker dette. Det blir vel mer til dere som ønsker å reise neste år igjen, siden tror det er litt sent å søke nå, MEN om du ønsker å dra i år, med Select, så ring Explorius så fort du kan og hør om det fortsatt er mulig!

Select High School Program går ut på at man velger skole. Man velger først om man vil gå på privatskole, eller vanlig public school. Jeg valgte vanlig public shool, siden privatskolene er ofte dyrere. Om man velger privatskole får man søke på akuratt den skolen du ønsker som Educatius sammarbeider med, mens med public school velger du skoledistrikt. Med dette programmet kan du dermed sikkre deg at du får akuratt de fagene du trenger, og bestemme litt selv hvor du vil havne hen. Men husk at de har ikke skoler de samarbeider med overalt! Men de har en del steder, blandt annet Arizona, California, Florida, NY, Utah, Washinton, Arkansas og noen fler. 

 

Select High School Program er delt inn i tre "program"

-Basic. Dette er for de med allergier. Det er egentlig som det vanlige programmet, MEN man betaler mer, og betaler skolepenger. Er ikke helt sikker på hvorfor de med allergier burde velge denne, for helt ærlig skjønnte jeg ikke helt Basic, men hvertfall så er det nesten helt likt det andre programmet, men tror det er lettere å skaffe familier ellerno.

-Basic plus. Dette er for deg som ønsker og fortsette med sporten din. Det vil si at det er det samme som det vanlige programmet MEN du kan legge inn tre ønsker om sport, og du får da lagt frem 3 skoler med disse sportene også kan du velge. Du er dermed sikret å få fortsette med sporten din. I tillegg er skolene større som regel. Dette er litt dyrere enn Basic, og du kan havne hvor som helst i landet.

-Select. Dette er det jeg drar med. Her velger du skole/skoledistrikt. Man setter også opp fag man MÅ ha, og du får da tildelt en skole med akuratt disse fagene. Perfekt for deg som ønsker å komme til en spesiell stat og trenger visse fag. Dette er selvfølgelig dyrere enn de to andre. 

 

Hvorfor er disse programmene dyrere?

For oss som drar på utveksling er det alltid hvis noen drar med select: ER IKKE DET SÅNN SYKT DYRT A?

Jo, det er det. Med alle de forskjellige "programmene" innenfor select betaler man både en programpris og skolepenger. Skolepengene er litt forskjellig avhengi av skolen. Basic skolene ligger som regel litt utenfor storbyer, men kan også ligge nærme. Skolene på Selectprogrammet ligger ofte nærme storbyer, eller sentralt, kanskje 1 time unna en storby og er dermed dyrere. Men selvfølgelig, så får man stipend. Man får det samme stipendet som alle andre (rundt 50 000, tror det var ca 5600 i år) og så dekker lånekassen 85% av skolepengene. Hvis du er smart, så skjønner du fort at det blir jo ikke såå dyrt som man skulle tro. MEN disse pengene som alt koster skal betales fort, og før man får stipend. Dermed må man ha god økonomi for å kunne betale dette før man får stipendet. 

 

Hva er forskjellen på Select og vanlig program?

Utenom den veldig openbare forskjellen, at det er dyrere er det litt ander forskjeller også. Som nevnt, kan man velge at man må ha visse fag. Man fikk også skrive ønsker om familie, altså familiesammensetning, noe jeg følte var litt frekt å skrive, å skrev dermed bare at jeg ikke hadde noe, utenom at jeg ville elsket å komme til en familie med barn. (dette man skrev her var bare et ønske, og ble bare tatt med i betraktning) I tilegg får man velge hvor man vil hen, så lenge Educatius har et samarbeid med skoler der. En annen stor forskjell er at familiene blir betalt. Grunnen til dette er fordi da er det lettere å få familier som vil ha en student, og om det skal skjære seg er det også lettere (og tar kortere tid) å gå byttet familie. Finanskrisen preger USA, og mange ønsker å ha en student men har kanskje ikke råd til litt ekstrautgifter og får dermed litt betalt. Jeg var selv skeptisk til dette, men Idun (kontaktperson) fortalte at familiene er like gode, og det er kun en liten sum de får. I tilegg nevnte hun at det var færre som hadde problemer med familien på Select programmet enn på vanlig program! 

 

Og til dere som lurer, hva er Educatius?? Så er det en datterorganisasjon av Explorius, og blir alle som reiser med Select sin underorganisasjon. 

 

-Er det noe mer du lurer på, bare spørr!?

 

-Jannicke

Tips til brev til vertsfamilien!

Hei!

Jeg tenkte å komme med noen tips til hva å skrive om, og litt tips til hvordan man kan skrive når man skal skrive et brev til vertsfamilien. Det er jo noe de fleste må gjøre i søknaden sin, mens andre har alderede gjort det, under intervjue og lignene. 

Først noen tips om hvordan du burde skrive:

 • First of all, BE YOURSELF! Haha, dette er faktisk ganske vansklig, å skrive på en måte som liksom er deg. Kanskje det vanskligste punktet, men for at vertsfamilien skal matche best, må du prøve å vise hvem du er, og skrive på en måte som kanskje viser litt av personligheten din.
 • DRIT I GRAMMATIKK. Når du først skal sette deg ned med brevet, og tenker på masse du kan skrive. Ikke stopp opp å begynn å rett på gramatikken, for da glemmer du alt det andre. (med mindre det er et ord du har skrevet feil, da er det bare å rette det opp med engang) Men gå heller inn etter du er ferdig med brevet, og omformuler setninger, rett på gramatikken og sånt. Anyway, tror ikke en familie velger å ikke ha deg fordi du skrev "I is a good girl".
 • Er du en morsom person, SKRIV MORSOMT. Bruk selvironi i brevet hvis det er en stor del av deg. Men ikke overdriv med det, det er ikke alle som skjønner det når det står på et ark bare. Man kan også, hvis man er en kjedelig person, skrive kjedelig. Ikke bruk ironi, og fortell at du elsker å drite ut deg selv hvis du egentlig ikke liker det. Bare fordi du tror du vill endte opp i en bedre famile av den grunn.
 • VÆR POSITIV. Ikke skriv om alle dine negative sider. "Jeg suger i engelsk, jeg er feit , jeg liker ikke å synge, jeg liker ikke å danse osv." fokuser heller på å fortelle om ting du liker, hva du er god på osv. 

 

 

 
Så dette var litt grunnlegende, så litt om hva du kan ha med i selve brevet. Det er dette som er vanskligst. Er dette fordumt å skrive, er dette relevant? viser dette hvem jeg er? Spørsålene er mange, og jeg kan ærlig si at jeg har fått både en som skal på utveksling, en som har vært på utveksling og venninene mine til å lese brevet mitt og fortelle hva de synes om det, om noe var dumt osv. Endte opp med et helt ok brev, man blir vell aldri fornøyd nok med noe man gjør selv`?

Her er eksempler på hva dere kan skrive i hvert avsnitt:

 1. Fortell litt om deg selv. Hvem er du, hvor bor du (ikke sånn adresse men f.eks jeg bor i en liten by utenfor oslo) kanskje litt om hvem du bor med også.
 2. Fortell litt om hvordan bånd du har med de andre. F.eks. skrev jeg litt om at jeg og mamma har et veldig sterkt bånd. 
 3. Fortell om ting du synes er viktig, f.eks. liker du å le, fortell at du er en person som ler all the time og vill elsket å komme til en familie som er litt humoristisk!
 4. Fortell litt om hva du liker å gjøre på fritiden, hvilke sporter du driver med og vill prøve ut i vertslandet, og kanskje litt om hva du liker å gjøre når du er med venner!
 5. Fortell litt om hvorfor du vill dra, hvorfor dette er så viktig for deg og kanskje litt hva du vill oppleve. Ikke i form av jeg vill til disneyland men litt sånn jeg gleder meg til å oppleve amerikanske høytider osv.
 6. VIKTIGSTE, takk for de vill ta deg i mot. Selvom de ikke har tatt deg imot enda setter alle pris på en som er takknemelig!

 

Dette var bare noen tips, ikke i riktig rekkefølge, så bare å bytte om, ta med mer eller mindre. Legg gjerne igjen en kommentar om noe du synes mangler eller ikke. Trenger tips jeg også! 

 

-Jannicke

Oversettelse av norske fag til engelske!

Hei!

Dette er et kjent spørsmål når man har fått søknaden, hvordan skal jeg oversette fagene til engelsk? Karakterene er jo forsovet greie, i og med at de står som en tabell hvordan man skal oversette (hvertfall hos into) Si ifra hvis jeg skal legge ut det også!

Så da tenkte jeg at slik at dere som ikke har fått søknaden skal sleppe å surre med å finne oversettelser og ende opp med å spørre folk hvor de fant det, kan de bare se her! Alle oversettelsene av fagene fant jeg på udir.no :)

 • Engelsk skriftlig - English written
 • Engelsk muntlig - English oral
 • Matte - Mathematics
 • Gym - Phsycial education
 • Kuns og håndverk - art and craft
 • Mat og Helse - food and health
 • Musikk - Music
 • Naturfag - Natural science
 • RLE - Religion (or Religion, rhilosofhies of life and ethics)
 • Samfunnsfag - social studies
 • Norsk muntlig - Norwegian oral
 • Bokmål - Norwegian written or Written language 1
 • Nynorsk- Norwegian written (nynorsk) og written language 2

 

Når det kommer til fremedspråk så er det jo litt forskjellig, jeg hadde spansk så jeg skrev bare spanish men for dere som kanskje hadde fordypning i stedet:

 • Spansk - Spanish
 • Tysk - German (tror jeg)
 • Fransk - French
 • Engelsk fordypning - Inn-deep studies in english
 • Norsk fordypning - Inn-deep studies in Norwegian
 • Fremmedspråk - Foreign lauguage

 

 

Håper dette var til nytte for dere, eller hjelp da! Bare og si ifra hvis jeg skal lege ut flere tips, kanskje hva man kan ha med i brev til vertsfamilie?

 

-Jannicke

Les mer i arkivet » Juli 2014 » Juni 2014 » Mai 2014
+ Legg meg til som venn

Hei!
Jeg skal på utveksling til USA skoleåret 13/14 og lagde denne bloggen for å oppdatere alle folka der hjemme som ønsker å følge mitt utvekslingsår! Organisasjonen jeg drar med er Explorius/ Educatius og jeg reiser med Select High School programmet. Lurer du på noe? Legg igjen en kommentar eller send meg en mail, svarer gjerne på alle spørsmål du skulle ha!


KontaktEpost: jannickehaugen96@gmail.com
Instagram: jannickehaugen
Twitter: jannickehaugenn
Bloglovin: følg meg her


KategorierLinker


tekst
tekst
design av Gunnhild
hits