Svar på spørsmål -Generelt om utveksling

Hei søte!

 

Dette innlegget blir veldig langt, siden det var utrolig mange spm om utveksling generelt, creds til deg som gidder å lese alt!

 

Hvis du hadde valgt igjen, ville du dratt da også?

Ja, absolutt!

 

Hva er det værste og det beste med utveksling?

Beste er at du lærer så utrolig mye om deg selv, får møte nye mennesker og lærer en helt annen kultur og språk. Det værste er vel egentlig at det er så mye som dukker opp som du ikke var klar over, som at putslig står du der og ikke får godkjent året (jeg får det nå, men om det ikke var for en sta Jannicke som dukket opp på rådgivers kontor for å bytte fag typ 4 ganger på en dag, hadde jeg ikke fått det godkjent).

 

Hvordan er det med drikking og festing på utveksling? Vet det egentlig ikke er lov, men vet du om det er vanlig å gjøre det likevel?

Jeg tar ikke sjangsen på å bli sendt hjem på grunn av festing og drikking så holder meg unna det.

 

Vet du noe om hvilken organisasjon man bør reise med, EF, Explorius, STS osv?

Altså, jeg reiser jo med explorius, så vil jo anbefale dem. Men de fleste organisasjoner er ganske like så vil vel si at det ikke har så mye å si. Uansett samarbeider alle med underorganisasjoner, og det er underorganisasjonen som finner familie og skole til deg. Og det er de som skal hjelpe deg om du ikke trives osv. Så kommer helt ann på dem. Eneste jeg ikke vil anbefale er EF, fordi de har utrolig mange studenter de tar inn, så er mange som ender opp i familier som ikke burde vært godkjent engang. Men det kan selvfølgelig skje om du drar med andre organisasjoner også.
 

Hva koster utvekslingen, og hvor mye har du i lommepenger?

Det kommer helt ann på hvem du drar med. Men koster alt fra 60 000 til 80 000 om du drar på vanlig program. Select koster mer, fordi du betaler skolepenger. Men samtidig for du mer stipend også, noe som hjelper. Jeg får 2000 kr hver måned av mamma og pappa!

 

hva må du fylle ut i søknaden?

Personlige opplysninger, hvorfor du vil dra osv, personlige opplysninger om familien som yrke og alder, interessene dine, legge ved bilder, skrive brev til familien og så må du ha masse ark som legen fyller ut? (du får et viss hat forhold til alle mulig papirer som må fylles ut og sende inn når du som meg, har fylt ut søknaden to ganger)

 

Når ble du godkjent og hvor lang tid tok det fra du ble godkjent til du fikk underorganisasjon?

For dere som ikke leste bloggen min fra starten, så søkte jeg først hos explorius, deretter into, og valgte into av disse to. Før jeg noen mnd før avreise byttet tilbake til explorius igjen. Av into ble jeg godkjent rett etter møtet, og fikk søknaden med engang og underorganisasjon kanskje 1 uke etter? Explorius fikk jeg mail sånn 2-3 dager etter at jeg hadde en uke på å bestemme meg. Vet at med explorius, om du er tidlig ute må du vente en stund, så får du underorganisasjon og så søknaden.

 

Hvor lang tid tok det før du fikk søknaden?

Se ovenfor.

 

er du fornøyd med underorganisasjonen din?

Ja, Educatius fant en fin familie til meg og har ordnet opp med fag for meg. (de fikk meld meg på et online fysikk kurs, som jeg etter mye om og men fikk byttet om til fysikk i klasserom på skolen med de andre folka på skolen) Så er fornøyd hittil.

 

Tok du statsvalg?

Første gangen, nei. Tok regionsvalg, sørstatene og havnet helt nord i NY. Bra jobba ISE..(underorganisasjonen jeg hadde)

Med select velger du skoledistrikt, så valgte jo sånn sett stat også.

 

er du fornøyd med dit du har kommet?

JA!

 

hvorfor legger utvekslingsstudentene på seg iløpet av året egentlig?

Fordi du spiser mer junk enn du gjør i Norge! Neida (joda). Men helt serr, en grunn er rett og slett fordi maten her er laget annerledes, så kroppen din er ikke vant med det og du legger automatisk på deg litt. Deretter kommer all sjokoladen og maten familien din i Norge sender deg, og the fact that her er det mye enklere å spise dritt mat. Til og med jeg som bor i vegetarianerfamilie spiser crap, fordi vi har f.eks. prezels, cookies osv i skapet?

 

hvorfor reiste du på utveksling?

Standardsvaret er vel fordi jeg vil oppleve en ny kultur og lære språket bedre?

 

hvorfor USA?

Hvorfor ikke? Neida, men vet at mange synes usa er ganske standar, og jeg synes vennina mi er mer modig som dro til argentina. Skulle gjerne dratt til et annet land ene USA jeg og, men jeg vil først få oppleve den amerikanske drømmen, og kan heller flytte til andre land senere i livet.
 

hvorfor valgte du explorius og ikke into?

Rett og slett fordi Into og ISE (underorganisasjon) f*** opp hele søknaden min, så når jeg valgte sørstatene valgte de å sende meg helt nord i NY. Her kom jeg på en skole som ikke hadde matte som tilsvarte S1 engang. De hadde altfor lett 2P, eller alt for vansklig R1. De andre fagene var vi ikke helt sikre på at vi kunne godkjenne heller. Snakket med rådgiver om alt sammen. Familien var grei, så var ikke noe galt med dem. Men vet ikke om det var Into eller ISE som rota det til, men ingen ga meg beskjed heller om «unskyld, vi rota til regionsvalget ditt», det var mer «det er sånn som skjer» etter at jeg fikk familie og spurte hva som hadde skjedd..

 

er du fornøyd med explorius?

Ja

 

når fikk du vertsfamilie?

Første gangen, i påskeferien. Andre gangen var mens jeg var i London! Som var i slutten av sommerferien engang.

 

kan du skrive et mal til brevet til vertsfamilien?

Har alt skrevet et innlegg med tips, du finner det her

 

Har du hørt om noen som går dans, og tar andre året i USA? Reiser de med explorius?

Mener jeg faktisk har hørt om det. Du må da reise med Select High School, tror det er noen skoler i Cali som har dans, men er ikke helt sikker så ring gjerne explorius å hør med dem!

 

Har du hørt om noen som går musikk, dans, drama, idrett eller media som har dratt på utveksling, og fått året godkjent?

Hørt om idrett og media! Men om du har disse tingene, altså musikk, dans, drama eller idrett må du nok på Select program enten til Explorius, mener STS har det eller Into. Into har et eget program for folk som går Idrett om jeg ikke tar helt feil. Men det er ikke til USA da.

 

Gikk det bra og skifte organisasjon? Hvordan var den prosessen?

Det gikk helt fint. Pappa ringte, brøyt avtalen, mens jeg og mamma begge snakket med Explorius. Siden jeg alt hadde søkt der fra før trengte jeg ingen intervju og fikk søknaden og informasjonen jeg trengte kjapt.

 

Kan du lage et lite innlegg om hvor mye du pakket til turen og hva vi bør ha med?

Det kan jeg, men altså jeg pakket kvelden før. Ikke dagen før, men kvelden før. Var en litt stresset mamma kan du si. Og jeg overlevde selv om jeg glemte ting som jeg kommer på nå at jeg burde tatt med. Blant annet fant jeg ut i NY at jeg glemte Bher, så hadde kun min knæsj rosa BH jeg hadde på. Løste det med å shoppe på VS, hehe. Følte det var en god nok grunn til å kjøpe litt der. Men skal få skrevet et innlegg om hva man bør huske å pakke!

 

Var det noe problem at du valgte skole, og deretter fikk familie. Isteden for at du hadde fått familie først, og skole etterpå om du skjønner? (hørt at familiene pleier å matche bedre om du velger familie

 

Det er kun på select man kan det. Å man velger skoledistrikt, ikke skole. Så siden min familie valgte meg, fikk jeg Desert Mountain som skole. Så man velger ikke skole, man velger distrikt, å deretter bestemmes skole utifra hvor vertsfamilien bor.

 

 

 

-Noe mer du lurer på ang generelt om utveksling? 

-Jannicke

Én kommentar

Vennen

16.10.2013 kl.20:36

Skal begynne å lese bloggen din ;)

Skriv en ny kommentar

+ Legg meg til som venn

Hei!
Jeg skal på utveksling til USA skoleåret 13/14 og lagde denne bloggen for å oppdatere alle folka der hjemme som ønsker å følge mitt utvekslingsår! Organisasjonen jeg drar med er Explorius/ Educatius og jeg reiser med Select High School programmet. Lurer du på noe? Legg igjen en kommentar eller send meg en mail, svarer gjerne på alle spørsmål du skulle ha!


Kontakt


din epost adresse


KategorierArkiv
Linker
tekst


tekst
hits